Sinds het begin van de eerste zoekmachines, worstelen designers en developers met het optimaliseren van web pagina’s voor de SERPs. Met de grote zoekmachines zoals Google en Bing die hun algoritme niet prijs geven zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden, is het lastig om te achterhalen wat werkt en wat niet werkt. De continu ontwikkeling van technologie, zoals HTML en XML tot Javascript en Flash heeft de achtervolging van de zoekmachines tot een industrie gemaakt. De introductie van HTML5 heeft vele taken simpeler gemaakt.

HTML5 en multimedia

Voor vele jaren hebben webdesigners en webdevelopers gebruikt gemaakt van plug-ins als Adobe Flash en Microsoft Silverlight om audio toe te voegen, video en grafische inhoud voor hun projecten. Deze plug-ins hebben voor professionals de mogelijkheid gegeven om oogverblindende content te creëren. Deze website hebben wel geleden onder de zoekmachine resultaten doordat deze slecht te crawlen zijn en daardoor een lagere ranking krijgen.

HTML5 zorgt dat het indexeren van multimedia content zoals menu’s, audio en video met nieuwe markup tags. De inhoud tussen deze tags verbeterd de ranking van de zoekmachines. HTML5 websites ranken hoger dan dezelfde traditionele websites. Alhoewel je de vraag kunt stellen of HTML5 alle taken op zich kan nemen. Google verteld ons vaak dat natuurlijk content het belangrijkste is voor je ranking, en hierop moeten we misschien nog even op wachten.

HTML5 en Ranking

In 2010, vertelde John Mueller van Google dat HTML5 nog steeds een ontwikkeling is en dat het bedrijg nog steeds aan het verbeteren is om deze goed te indexeren. Alhoewel zij goed voortgang boeken met de nieuwste crawlers om deze te kunnen indexeren. Omdat deze ontwikkeling nog steeds in volle gang is, betekent dit dat er nog geen uitzonderlijke resultaten te zien zijn als het gaat om de ranking van je website. Maar webdesigners moeten hiermee wel rekening gaan houden dat dit in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Semantisch

Iedereen die bijdraagt aan webdesign of webdevelopment heeft de term semantisch weleens tegen gekomen wat refereert naar HTML5 en het web in het algemeen. Het concept van het semantische web is uitleggen aan de zoekmachines waar een bepaalde inhoud over gaat. bijvoorbeeld als je een video op je website hebt die over webdesign gaat dan weet de zoekmachine alleen dat het een video is. Met semantische code kunnen we aangeven dat dit een video is over webdesign en wie deze gemaakt heeft. De semantische code kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld je contact gegevens. Je geeft dan precies aan wat je bedrijfsnaam is, adres gegevens, telefoonnummer, email adres enz.